De Allée des Justes in de Marais

Een straatnaambord dat is afgeplakt en daaronder een ander met een nieuwe, intrigerende naam: een niet alledaags beeld in de Marais.
De naamswijziging in ‘Allée des Justes’ geldt nu zo’n twaalf jaar voor een 60 meter lang gedeelte van de rue Grenier sur l’Eau.

‘Les Justes’ staat voor ‘Les Justes parmi les Nations’ oftewel ‘de Rechtvaardigen onder de Naties’. Het Wereld Holocaust Centrum in Jeruzalem, Yad Vashem kent deze onderscheiding toe aan mensen, die niet Joods zijn en die hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog riskeerden door Joden te helpen onderduiken, ontkomen of overleven. Op 1 januari 2012 telt Frankrijk 3.513 Justes. (Nederland heeft bijvoorbeeld 5.204 onderscheiden inwoners, Polen 6.339)

Mur des Justes | Wikimedia Commons | Paname-IV

De Allée des Justes grenst aan het Mémorial de la Shoah, een museum, informatie- en onderzoekscentrum over de geschiedenis van de omgekomen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dan ook niet vreemd dat daar in juni 2006 de ‘Mur des Justes’ werd onthuld. Op het gedenkteken staan de namen gegraveerd van de Franse ‘Justes’ met de plaats waar hun daden plaatsvonden. En aangezien Yad Vashem nog elk jaar mensen over de hele wereld deze eretitel toekent, worden ook nog steeds Franse namen op deze muur toegevoegd.

En zo herdenkt Frankrijk op de ene muurzijde van het Mémorial de la Shoah de Joodse slachtoffers op de ‘Muur der Namen’ en op de andere zijde de Franse redders van Joden op de ‘Muur der Rechtvaardigen’.

facebook share button
Categorieën 4e arrondissement, monumenten Tags , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *