De strijd om de historisch correcte renovatie van Hôtel Lambert

Voor een slordige € 80 miljoen kocht de broer van de Emir van Qatar, Sheikh Abdullah bin Khalifa al-Thani, eind 2007 het op het uiterste puntje van île Saint-Louis gelegen Hôtel Lambert van de bankiersfamilie De Rotschild.

Hôtel Lambert 2010 | Photo: Commons Tangopaso

En daarmee werd hij eigenaar van een zogenaamd ‘hôtel particulier’. Een in vroeger tijden voor de aristocratie gebouwd stadspaleis met een binnenplaats en soms ook een binnentuin.
Het door architect Le Vau ontworpen Hôtel Lambert stamt uit 1644. Het interieur werd gedecoreerd door de barokschilders Le Brun en Le Sueur.

Het monument heeft vele adellijke en rijke families als bewoner gekend. Talloze kunstenaars waaronder Frederic Chopin, George Sand en Eugène Delacroix waren er gast en ook Voltaire heeft er met zijn maîtresse geleefd.
In de 20ste eeuw werd het monument discreet in appartementen opgedeeld. Intussen was al wel duidelijk dat een aanpak van achterstallig onderhoud en restauratie van de verwaarloosde interieurs meer dan noodzakelijk was.

Historisch Parijs stond op haar achterste benen toen in 2008 de € 40 miljoen kostende restauratie- en modernisatieplannen van de sheikh bekend werden. De ‘Commission du Vieux Paris’ een soort welstandscommissie, kwam met een negatief advies en de burgemeester van Parijs ondernam actie tegen de afgegeven bouwvergunning van het Ministerie van Cultuur.
De aanleg van een ondergrondse parkeergarage, de verhoging van de tuinmuur, de zichtbare airconditioning en het maken van liftkokers ten koste van een 19eeeuwse trap, wekten vooral veel beroering.

Hôtel Lambert 2011 | Photo: Pim Huegel

De invloedrijke ‘association Paris Historique’ een vereniging tot behoud van het Parijse architecturaal erfgoed, mobiliseerde het protest. Een petitie via internet leverde ruim 7.500 stemmen op en de massale media aandacht deed de rest. Uiteindelijk werden de renovatieplannen in september 2009 door een administratieve rechter opgeschort.

Begin 2010 ondertekenden het Ministerie van Cultuur, de stad Parijs, de ‘association Paris Historique’ en de eigenaar een protocol. De renovatie zou alsnog recht doen aan de historische waarde en gezichtsbepalende betekenis van het monument, geheel naar authentieke ontwerpen.
Sindsdien is de restauratie in volle gang. De uitvoering van het protocol wordt echter met argusogen gevolgd.

Hôtel Lambert april 2012: nieuwe 'pots à feu' Photo: Didier Rykner

 

Voorjaar 2012 brandde een debat los na het weghalen van de steigerdoeken. De opnieuw geïnstalleerde ‘pots à feu’ zijn weliswaar naar het oorspronkelijke ontwerp, maar volgens de critici veel te groot en niet in verhouding tot de huidige dakhoogte.

De renovatie duurt nog tot september 2013. Of de historische discussies dan verstomd zullen zijn, blijft een open vraag.

 

 

facebook share button
Categorieën 1e arrondissement, monumenten Tags .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *