Magische meridiaan medaillons

Bij de viering van zijn 200ste geboortejaar schreef de gemeente Parijs een prijsvraag uit voor een nieuw Arago gedenkteken. Arago (1786-1853), een beroemd Frans astronoom, wetenschapper, humanist en politicus had al eerder een standbeeld gekregen bij het Observatoire, de Sterrenwacht. Dit bronzen beeld werd echter in WO II door de Duitse bezetter omgesmolten. Sindsdien staat alleen de sokkel er nog.

De Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets won de prijsvraag met een gedurfd eerbetoon aan Arago.
Zijn kunstwerk bestaat uit 135 ronde bronzen plaatjes van 12 centimeter doorsnede, voorzien van het opschrift ARAGO en de N en S van noord en zuid. Elk medaillon werd met wetenschappelijke precisie geplaatst langs de Parijse nulmeridiaan. Die meridiaan gaat dwars door het Observatoire en staat voor de denkbeeldige, tijdsbepalende lengtecirkel op het aardoppervlak tussen de Noord- en Zuidpool. In 1884 moest Frankrijk trouwens zijn nulmeridiaan afstaan aan de nieuwe internationale standaard van Greenwich.

Dibbets medaillons vonden hun plek op stoepen, in parken, pleinen, straten, in publieke en privé-tuinen en zelfs in het Louvre museum. Het kunstwerk dat een lengte van 9,2 kilometer overspant, werd in november 1994 officieel ‘ingewijd’.
Het zoeken naar de medaillons is als een magische reis door Parijs. De journalist Philip Freriks schreef er een inspirerend boek over. Toeristen en ook Parijzenaren zie je de zoektocht lopen. Zoals de twee Parisiennes, die ik ontmoette. Aan de hand van een lijst met locaties liepen ze elke zaterdag een gedeelte van hun ’ontdekkingsreis’. Grappig genoeg met een lijst die ze geplukt hadden van de site van de Nederlandse Ambassade in Parijs.

Het is onthutsend te merken, dat vele medaillons intussen verdwenen zijn. Door wegwerkzaamheden zonder oplettende gemeenteambtenaren? Gestolen? Omgesmolten gezien de huidige koperprijzen? Of domweg door vandalisme?
Een van de vele lege gaten vond ik in de stoep voor de ingang van Jardin du Luxembourg, rue Auguste Comte. Alle medaillons in het park liggen er nog, ‘het Luxembourg’ is dan ook ’s avonds afgesloten.

Het is te hopen dat de ‘Hommage à Arago’ niet eenzelfde lot zal treffen als het standbeeld voor het Observatoire.

facebook share button
Categorieën 14e arrondissement, 18e arrondissement, 1e arrondissement, 2e arrondissement, 6e arrondissement, 9e arrondissement, kunst, monumenten Tags .

5 Reacties op Magische meridiaan medaillons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *