Dames de table

Nee, we hebben het hier niet over de tafeldames van De Wereld Draait Door. Maar over de vrouwen, die de traditie van het oudste Franse parfumhuis Guerlain (1828) in ere houden. Deze ‘dames de table’  beoefenen het ambacht van het handmatig afsluiten van de extract- ofwel parfumflacons.

Bij dit proces dat ‘baudruchage’ heet, wordt een transparante kunststof folie over de hals van de volle en gepoetste flessen gespannen. In vroeger tijden was dit trouwens een stukje varkensblaas! De fles wordt omwonden met een zijden of gouden draad en vervolgens verzegeld met een stempel van was. Hiermee is de fles hermetisch afgesloten. Daarna worden de zijden draden ontvlochten (barbichage) en tenslotte geborsteld (brossage).

 

 

 

 

 

Tegenwoordig zijn tien ‘dames de table’ in de Guerlain Ateliers in het Franse Orphin werkzaam. Na een interne opleiding van twee jaar kunnen zij twintig verschillende parfumflacons op de voorgeschreven wijze afsluiten. De benodigde tijd per type fles varieert en kan oplopen tot meer dan een half uur per fles!

Najaar 2011 bezocht ik Maison Guerlain aan de Avenue des Champs-Élysées, nummer 68. Die dag waren twee ‘dames de table’ uit Orphin overgekomen om diverse parfumflessen van cliënten opnieuw onder handen te nemen.
Ik sprak een wat ouder echtpaar, dat speciaal voor deze gelegenheid uit het 160 kilometer verderop gelegen Auxerre was gekomen. Mevrouw had twee antieke Shalimarflacons, die nog van haar moeder waren geweest, meegebracht. De flessen moesten met het kostbare parfum gevuld worden, waarna de ‘dames de table’ konden beginnen met hun traditionele handwerk.
Meneer vergezelde zijn vrouw om het geheel op foto vast te leggen. Na thuiskomst zouden de flessen een ereplaats krijgen in de kamer, die mevrouw speciaal voor haar collectie parfumflessen had ingericht. En zoals meneer me wat heimelijk, maar ontegenzeggelijk trots toevertrouwde: “iedere vrouw heeft zo haar eigen folie (gekte)”.

facebook share button
Categorieën 8e arrondissement, shops Tags .

4 Reacties op Dames de table

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *