Gratis bronwater tappen?!

Het is even een klim naar Place Verlaine op de heuvel van het ‘dorp’ Butte-aux-Cailles in het 13e arrondissement. Maar dan kom je wel uit bij de stedelijke design variant van een ‘dorpspomp’ met water uit een ondergrondse bron.

Het glaspaneel vertelt de geschiedenis, die teruggaat tot de grote 19e eeuwse stadsverbeteringen van Haussmann. Oorspronkelijk zou de put geslagen worden om het water van het sterk vervuilde riviertje Bièvre sneller richting Seine af te voeren en de wijk van schoon water te voorzien.

Vanaf 1863 werd met tussenpozen geboord.
Door geldgebrek, de opstand van 1871 ‘de Commune’ en wisselende plannen was de put in 1904 gereed. Op 582 meter diepte was een zogenaamde artesische bron met zo’n sterke druk aangeboord, dat water ‘spontaan’ naar boven kon komen. De geplande verbinding met de Bièvre was intussen al losgelaten.
Vanaf 1924 werd het bronwater gebruikt voor het nieuw gebouwde badhuis op het plein: een unicum in die tijd. Uiteindelijk raakte de oorspronkelijke put in verval.

Voor de huidige publieke waterput uit 1999 werd een nieuw boorgat tot op 620 meter diep gemaakt. En sindsdien kan iedereen van goed en gratis bronwater genieten. Op elk uur van de dag zie je dan ook wijkbewoners met boodschappenkarretjes, rugzakken, lopend, op de fiets of zelfs per auto hun plastic flessen en jerrycans vullen.

De naam van dat nu ondergrondse riviertje doet me denken aan een passage uit Hector Malot’s ‘Alleen op de wereld’. Toen konden Rémi en zijn Lise ten zuiden van de Butte-aux-Cailles nog wandelen in de glooiende, groene vallei van de Bièvre.

facebook share button
Categorieën 13e arrondissement, bezienswaardigheden Tags , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *