Plein vernoemd naar de eerste held van de Arabische Lente

Op 17 december 2010 stak de 26 jarige Tunesische straatverkoper van groenten en fruit, Mohamed Bouazizi zich uit wanhoop in brand. Hij was publiekelijk vernederd, zijn verkoopwaren waren in beslag genomen én hij had niet het geld noch de connecties om ambtenaren om te kopen en zo zijn spullen terug te krijgen.
Op 4 januari 2011 overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn daad lokte de Tunesische Jasmijnrevolutie uit en vormde het begin van wat later de Arabische Lente genoemd zou worden.

Parijs telt veel inwoners die nauwe banden met Tunesië en andere Arabische landen hebben. De stad maakt zich sterk voor zowel de waarden van vrijheid en democratie als de dialoog tussen culturen.
Vanuit die invalshoeken is het dan ook niet vreemd dat de Parijse gemeenteraad al op 8 februari 2011 unaniem besloot een plek naar Mohamed Bouazizi te noemen. De uiteindelijke keuze viel op een plein in het 14e arrondissement, niet ver van Parc Montsouris. Op 30 juni 2011 onthulde burgemeester Bertrand Delanoë, in het bijzijn van Bouazizi’s moeder en andere familieleden, het naambord.

Als ik het plein najaar 2011 wil bezoeken blijkt het in de buurt nog niet erg bekend te zijn. Navraag bij enkele medewerkers voor een van de gebouwen van het nabijgelegen ‘cité universitaire de Paris’ levert verwonderde blikken op. ‘Bestaat een dergelijk plein dan?’ Ook een medewerker van een RER station, de bardame en stamgasten van een café aan de rand van het Parc Montsouris kennen het niet. Tot een jonge donkere vrouw me midden op straat vraagt of ze kan helpen… en ze wijst zonder probleem de locatie aan. Het is een klein plein, bijna een parkje met wat bomen, tennistafels en enkele banken. Een bescheiden, maar betekenisvol eerbetoon aan de eerste held en martelaar van de Arabische Lente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook share button
Categorieën 14e arrondissement, straten & pleinen Tags .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *