Een nieuwe toekomst voor de Hallen?

Eeuwigheidswaarde heeft er eigenlijk nooit in gezeten. Na zo’n dertig jaar gaan de Hallen opnieuw op de schop. Het complex verrees in de jaren zeventig en tachtig op de plaats waar de bedrijvigheid en hectiek van de vermaarde Parijse markthallen heerste. Vanwege de groeiende verkeerschaos was deze markt al eind jaren zestig naar het beter bereikbare Rungis buiten de stad verplaatst.

Onder de grond werd op die plek het grootste metro- en treinknooppunt Châtelet-les Halles gerealiseerd. Dagelijks passeren hier nu honderdduizenden reizigers. Verder kwam er een multifunctioneel centrum met restaurants, bioscopen, theater- en expositieruimten, een zwembad en meer dan 160 winkels. Boven de grond werden diverse tuinen aangelegd. En er kwam een verdiept plein, het zogeheten Forum, ingesloten door zijn kenmerkende boog- en poortconstructies van beton, staal, glas en spiegels.

En of deze architectuur nu aansprekend was of niet: de laatste jaren wilde je er als bezoeker niet graag meer zijn. ‘Les Halles’ was een desolate, onveilige plek geworden; verouderd en onderhevig aan verloedering door drugshandel en criminaliteit. Er moest iets gebeuren! Uiteindelijk kon na jarenlange discussies en diverse ontwerpwedstrijden de herinrichting van de Hallen met een budget van zo’n 760 miljoen Euro in 2010 van start gaan.

In 2011 werden de werkzaamheden bovengronds zichtbaar. Na plaatsing van houten schotten rondom het totale terrein, volgde als eerste de kaalslag van de tuinen. Vanaf september 2011 vielen de boog- en poortconstructies van het Forum onder de slopershamer.

Impressie afbraak Forum des Halles 2011

De herinrichting moet in 2016 voltooid zijn. Het meest in het oog springende onderdeel van de renovatie is ‘La Canopée’. Letterlijk vertaald: de bovenste boomlaag van een bos. Een transparant dak dat als een bladerdak het geheel gemoderniseerde complex zal gaan overkoepelen en dat zal aansluiten op een nieuw ingericht park. Het ontwerp is van de hand van de Franse architecten Patrick Berger en Jaques Anziutti. David Mangin van het Parijse bureau Seura tekende voor het stedenbouwkundig plan. 

Affiche van de nieuwe Hallen

Affiche Les Halles in 2016

Met de herinrichting wil de stad de levendigheid van oude tijden doen herleven. Vanaf de 12e eeuw werden hier immers al markten in de openlucht gehouden. De sfeer van de jaren dat dit dé wijk was waar het voedsel van heel Parijs verhandeld werd, die zal niet terugkeren. Maar een nieuw elan voor deze legendarische plek, geënt op de dynamiek van de 21ste eeuw, daar moet ‘La Canopée’ voor gaan zorgen.

facebook share button
Categorieën 1e arrondissement Tags .

5 Reacties op Een nieuwe toekomst voor de Hallen?

 1. bram zegt:

  Carina, fraai verhaal en goed geschreven. Beetje onderkoeld, misschien ook omdat het je waarschijnlijk meer aan het hart gaat dan zo uit de tekst blijkt.
  Goede balans tussen beelden en tekst.

  Gaat voort en vermenigvuldigt uwe werken!
  Groet, Bram

 2. P. Huegel zegt:

  Dag Carina Stoop,
  Een mooi verhaal met veel informatie!
  Pim Hügel

 3. Bernadette zegt:

  Carina, je verhaal nodigt uit om de nieuwe hallen eens te gaan bezichtigen … maar dat laat helaas nog éven op zich wachten, begrijp ik! Benieuwd naar de voortgang van dit project. Groet, Bernadette

 4. Ook wel heel erg jammer dat die mooie bogen gesloopt werden.
  Iedereen heeft toch wel zijn herinneringen aan Les Halles.
  Bedankt voor het plaatsen van de foto; ik ga zeker in 2016 kijken.
  Groet, Lizan van DIjk

 5. Charles Hajenius zegt:

  Carina,

  Goede info. Heb de Hallen zoals het er vroeger (begin 1970) uitzag nog gekend. Meen dat er toen al sprake was van afbraak. Ben benieuwd wat het nu gaat worden en eruit gaat zien. Groeten,

  Charles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *