Straatkunst in 1000 tegelmozaïeken

Hij noemt zich ‘Invader’. Geïnspireerd door de eerste-generatie game ‘Space Invaders’ is deze anonieme Franse kunstenaar vanaf 1998 Parijs ‘binnengevallen’ met zijn pixelkunst van buitenaardse wezentjes.

Anno 2011 staat de teller op 1000 mozaïeken van Space Invaders. In alle arrondissementen en op de meest onverwachte plekken kun je ze tegenkomen: op muren van hoekpanden, boven straatnaamborden, op monumenten, sokkels van standbeelden, metro-ingangen, bruggen, viaducten etc.

De straatkunstenaar gaat ‘s nachts met zijn ladder en gemaskerd op pad. De vooraf gemaakte pixel mozaïeken van vierkante tegeltjes, één tot circa tweeënhalf centimeter groot, worden met sterk cement of lijm bevestigd. En hoewel sommigen zijn werk als vervuilende graffiti zien en de acties illegaal zijn, wordt zijn kunst gedoogd.

Zijn pixel invasies zijn intussen op alle vijf continenten gesignaleerd, in 38 steden als New York, Sao Paulo, Mombasa, Dhaka, Hongkong, Wenen, Tokyo en ook Amsterdam en Rotterdam. Het mag geen verwondering wekken dat vele straatkunstenaars zijn voorbeeld hebben gevolgd. Maar niet elke straatkunstenaar archiveert zijn kunstuitingen zo gedetailleerd, fotografeert en filmt ze en weet het te brengen tot stadsplattegronden met vermelding van locaties én tot exposities in galeries en musea!

Een greep…

1e arrondissement

10e arrondissement

Marais, 3e arrondissement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12e arrondissement

12e arrondissement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook share button
Categorieën 10e arrondissement, 12e arrondissement, 1e arrondissement, 3e arrondissement, straten & pleinen Tags .

1 Reactie op Straatkunst in 1000 tegelmozaïeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *