La rentrée

Eind augustus, begin september: de zomervakantie van de Parijzenaars zit erop. La rentrée markeert hun massale terugkeer. De ‘zomerleegte’ wordt verjaagd. Verwachtingsvol kijkt iedereen uit naar wat komen gaat.

Foto: Pim Hügel

Zo ook deze jongen. Ik sprak hem vóór zijn vakantie bij boekwinkel ‘L’Arbre à Lettres’, om de hoek van het marktstraatje ‘Rue Mouffetard’ in het 5e arrondissement.

Samen met zijn moeder had hij zojuist een leesboek uitgezocht. Maar net als vele andere kinderen zou hij ook in zijn vakantie vrijwillig de lesstof van het afgelopen jaar herhalen. Hij wilde graag goed voorbereid aan zijn nieuwe schooljaar beginnen!

In de periode van la rentrée zie je ouders met kinderen massaal nieuwe schriften en andere schoolspullen kopen. Studenten bevolken traditiegetrouw een week later de stoepen van de universiteiten. En ze staan in de rij bij bijvoorbeeld ‘Gilbert Jeune’ op Place Saint Michel voor hun studieboeken.

De kleinere winkels en de restaurants zijn allemaal open. De reclameborden in straten en metrostations laten de nieuwste mode-outfits en ‘must haves’ voor het najaar zien. Het cultuurseizoen staat in de startblokken. Nieuwe boeken worden gelanceerd en de najaarexposities zijn bekend. Ook de politiek pakt de draad weer op. Kortom: Parijs is klaar voor een nieuw zinderend jaar.

facebook share button
Categorieën 5e arrondissement, shops, straten & pleinen Tags , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *