Wandelen op 8 meter hoogte over oud spoor: de Promenade Plantée

Je gaat zo’n 50 treden omhoog waarna je uitkomt bij de vroegere spoorbaan achter Opéra Bastille.

Tot 1969 reed hier de trein die de Bastille met Porte Dorée in Oost-Parijs verbond, net buiten de ringweg (la péripherique). Nu is het een groene wandelpromenade van 4,5 kilometer, dwars door het 12e arrondissement: de Promenade Plantée. Ook wel ‘Coulée Verte’  genoemd.

‘Viaduc des Arts’. Foto: Tangopaso via Wikimedia Commons

De Promenade begint boven op het oude viaduct aan de Avenue Daumesnil. Onder de gewelfbogen tref je stijlvolle winkels, galeries en ateliers aan: de ‘Viaduc des Arts’. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de 19e eeuwse appartementen, de zinken daken, de karakteristieke gevels, de gietijzeren balkonhekken en binnenplaatsen. En kijk je neer op de drukte van de Avenue en omliggende straten.

Al verder lopend doorkruist de parkachtige promenade letterlijk een aantal nieuwbouw appartementen  van de wijk Reuilly Diderot en gaat vervolgens over een moderne hangbrug.

Vanaf het opgeknapte park Jardin de Reuilly kunnen ook fietsers van de Promenade genieten.

Promenade Plantée Reuilly.
Foto: Pim Hügel

Onderweg tref je kunstwerken aan zoals een zonnewijzer en houtsculpturen. De tocht gaat verder door tunnels met rotspartijen, over bruggetjes, onder viaducten, langs bomen en struiken, bloemperken en waterpartijen.

En voor de liefhebber: na de Promenade Plantée lonkt het Bois de Vincennes voor nog meer natuur en geluid van wind door bladeren.

Promenade Plantée. Foto: Pim Hügel

facebook share button
Categorieën 12e arrondissement, parken en tuinen Tags , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *