Waternetwerk uit 1860 zorgt voor schone straten

Bouche de lavage ParisWater richting afvoerput ParisDagelijks verbruikt Parijs zo’n
170.000 m³ niet-drinkbaar water via een beproefd systeem uit de tijd van de beroemde stadsverbeteringen van Haussmann, midden 19e eeuw.
Een netwerk met een dubbel systeem van buizen: een voor drinkbaar en een voor niet-drinkbaar water.

Benieuwd naar cijfers?
Reken op 1.700 km ondergrondse buizen voor niet-drinkbaar water, 2.500 ondergrondse stortbakken die automatisch en periodiek het riool spoelen en 12.000 zogenaamde bouches de lavage.

Je hoeft maar wat vaker naar de grond te kijken en het valt je op: stromend water langs Parijse stoepranden. Met een steeksleutel in de afdekplaat van de bouche de lavage wordt tussen 6 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags op gezette tijden de watertap open gezet. De bouches liggen op een wat hoger punt. Via een opgerold stuk stof of tapijt en recentelijk ook met stukken plastic wordt de waterstroom naar een lager punt geleid. Daar verdwijnt het water weer via de brede opening van een afvoerput richting riool.

Straten worden schoongespoeld, zwerfvuil wordt meegenomen en het water zorgt voor verkoeling. Daar waar de opening dreigt te verstoppen, komen gemeentereinigers in actie. Die trouwens ook stoepen vegen, de waterspuit hanteren én de watertaps weer dicht zetten.

Straten schoon spuiten Paris
Goot en straat vegen Paris Parijse bedrijven maken er gebruik van. Parken en publieke tuinen worden ermee besproeid. Het water in de riviertjes en meren in Bois de Vincennes en Boulogne wordt ermee ververst.
De fabrieken Austerlitz in het 13e, Auteuil in het 16e en Villette in het 18e arrondissement zorgen voor de productie. Zij pompen het water uit de Seine en het Canal de l’Ourcq op en verwerken het.
Vervolgens vindt opslag in reservoirs verspreid over de stad plaats. Die reservoirs, goed voor 180.000m³, zijn onder meer te vinden in Montmartre, Belleville, Grenelle en Passy.

In maart 2012 stemde de stad Parijs in met het besluit het erfgoed van Haussmann en ingenieur Belgrand te behouden. Met een uitgebreid verbeter- en onderhoudsprogramma moet het waternetwerk nog tientallen jaren meekunnen.

Afvoerput Paris

facebook share button
Categorieën 13e arrondissement, 16e arrondissement, 18e arrondissement Tags .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *