Vrouwen in kaas

Marie, Marie-Anne, maar ook Sanae en Betty heten ze. Namen van vakvrouwen in de fascinerende wereld van kaas: de zogenaamde fromagers-affineurs.

Deze fromagers verkopen alleen ambachtelijk gemaakt kazen van kleine lokale producenten. Hun ‘vakmanschap’ vind je terug in de wijze waarop zij de kazen in de eigen kelders of klimaatcellen behandelen en laten rijpen. Een nauwgezet proces dat voor de juiste smaak, textuur, rijpheid en karakter van de kaas moet zorgen. Het ambacht van het affineren.

Marie is Marie Quatrehomme van de gelijknamige fromagerie in Rue des Sèvres (7e). Sinds 2000 mag zij zich Un des Meilleurs Ouvriers de France (MOF) noemen. MOF staat voor: beste ‘ambachtsman’ van Frankrijk. Het is de hoogste Franse onderscheiding, die iemand binnen een bepaald ambacht kan verdienen. Elke drie jaar kunnen winnaars van regionale wedstrijden in een landelijke competitie strijden voor deze titel. En het zijn de collega experts die de vakbekwaamheidsproeven van de kandidaten beoordelen. Deze traditie om de Franse knowhow en kwaliteit hoog te houden stamt uit 1924 en bestaat nu voor meer dan 200 ambachten.

De volledige naam van Marie-Anne is Marie-Anne Cantin. Zij volgde haar vader op, die in 1950 Maison Cantin aan de Rue du Champs de Mars (7e) startte. Als  fromager affineur richtte zij al in de jaren tachtig van de vorige eeuw een vereniging op, die zich inzet voor de ontwikkeling en productie van rauwmelkse  kazen op traditionele wijze. Haar naam zie je op diverse verpakkingen terug. Er is zelfs een selectie van kazen in een speciale Marie-Anne Cantin doos te koop via de winkels van warenhuis Monoprix.

Sanae staat voor Sanae Hisada: een Japanse vrouw die in Tokio startte met haar eerste kaaswinkel. Intussen heeft zij een internationale  kaas webshop voor de Japanse markt, maar ook een Salon de fromage aan de Rue Richelieu (1e ) in Parijs. Ruim 6 jaar geleden werd haar de titel Maître Fromager  toegekend door het Franse Guilde de Fromagers.

Franse kaas is internationaal doorgedrongen, maar ook Frankrijk is duidelijk internationaler geworden. Kijk dan ook niet vreemd op om Hollandse kaas van Neerlands beste vrouwelijke expert, Betty Koster van l’Amuse in een Parijse fromagerie aan te treffen.

facebook share button
Categorieën 1e arrondissement, 7e arrondissement, shops Tags .

2 Reacties op Vrouwen in kaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *