De magie van Montaigne

Wie sleept je met een zeker gemak door je examens heen?  Het zijn Parijse studenten die het al jaren denken te weten.

Tegenover de Sorbonne, de oudste universiteit van Parijs, staat het bronzen beeld van schrijver-filosoof Michel de Montaigne (1533-1592). Hij is onder meer bekend van de sceptische uitspraak ‘Wat weet ik eigenlijk?’.

Voor veel Franse scholieren zijn de ideeën uit zijn ‘Essays’ verplichte lesstof. In dit beroemde en omvangrijke werk onderzoekt Montaigne de meest uiteenlopende levensvragen en onderwerpen: van vriendschap tot angst, van matigheid tot kannibalisme, van hartstocht tot de dood.

Hij neemt zijn eigen bestaan onder de loep, de mens in het algemeen en zoekt antwoorden op de vraag ‘Hoe te leven’. Voor die tijd doet hij op een unieke, haast moderne manier aan zelfonderzoek, gericht op praktische wijsheid.

Het aanraken van de rechtervoet van de beminnelijk kijkende Montaigne op het pleintje Paul-Painlevé in Quartier Latin geldt dan ook als het geheime wapen voor studiesucces. En is zeker voor studenten met examenstress een ‘must ‘.

Het beeld uit 1989 is trouwens een bronzen replica van het stenen origineel uit 1934 van beeldhouwer Paul Landowski (1896-1961). Dat beeld overleefde vandalisme en de studentenopstanden van de jaren zestig uit de vorige eeuw niet.

Photo: philosopherinthecity.com

Zo werd Montaigne onder meer voorzien van zwart haar en rode lippenstift. Uiteindelijk bezweek zijn rechtervoet onder de vele aanrakingen en brak af.

Het brons van het huidige beeld is dof, maar de rechtervoet is en blijft glanzend kopergeel. En als je goed kijkt kun je ook op dit beeld restanten van weliswaar afgeveegde, maar duidelijk rode lippenstift ontdekken.

facebook share button
Categorieën 5e arrondissement, monumenten Tags , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *