De conciërge van Rue de Grenelle 7

Haar naam is Renée en ze werkt in een chic appartementengebouw in het 6e arrondissement. Ze is de hoofdpersoon in de Franse roman van Muriel Barbery Elegant als een egel. De roman verscheen in 2006 en werd meteen een bestseller.

In het boek doet Renée haar uiterste best om te voldoen aan het cliché beeld van een Parijse conciërge.
Ze is oud, lelijk en nors, lijkt eindeloos televisie te kijken en eet goedkope maaltijden. Achter deze schijn gaat echter een intelligent mens schuil. Een vrouw die in de achterkamer van haar portierswoninkje filosofische boeken leest, verzot is op Russische literatuur, muziek, film, kunst en de heerlijkste hapjes nuttigt. Een geheim dat zij in de roman heel lang voor iedereen weet te verbergen.

In het Parijs van nu is het aantal conciërges sterk verminderd door de opkomst van de deurcode. Tegelijkertijd lijken huiseigenaren op deze ontwikkeling terug te willen komen.

Rue de Grenelle Paris

De conciërge is immers degene die voor veiligheid zorgt en een bepaalde mate van sociale controle uitoefent. Hij of zij is te allen tijde dienstverlenend; neemt pakketjes en boodschappen aan, brengt de post rond, houdt entree en binnenplaats schoon, zorgt voor planten en bloemen, poetst het koper en zet de vuilniscontainers aan de straat. Kortom, een authentiek Frans fenomeen dat zich niet zomaar gewonnen zal geven.

De roman maakt trouwens nieuwsgierig naar Rue de Grenelle 7. En jawel, in hartje Saint-Germain vind je zowaar nummerbord 7…  tegen de gevel van een Pradawinkel, maar zonder voordeur of entree.

facebook share button
Categorieën 6e arrondissement, boeken, straten & pleinen Tags , .

1 Reactie op De conciërge van Rue de Grenelle 7

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *