Parijs ontdekt gemeenschappelijk tuinieren

Part wall painting Rue PolonceauJe oog valt als eerste op de kleurrijke muurschildering.  Dan ontdek je de bakken met tomatenplantjes, spitskool en snijbiet door een hek vanaf de straat. Tenslotte kom je bij de lager gelegen binnentuin, die vol staat met groenten, manden met bloemen, allerlei kruiden, stekjes en zelfs een heuse kas.

Het is de gemeenschappelijke tuin achter een nieuw sociaal appartementen complex. Het complex ligt aan de rue Polonceau in hartje Goutte d’Or, een multiculturele wijk in het 18e arrondissement.

Community garden Rue Polonceau

De tuin is één van de vele groene initiatieven die het stadsbestuur van Parijs warm ondersteunt. Wijkbewoners kunnen er ongeacht achtergrond of leeftijd terecht en komen zo op een simpele manier met elkaar in contact. Parijzenaars krijgen een idee van  gezond en duurzaam voedsel. Kinderen leren er op een speelse manier te zaaien, wieden en te oogsten én de stad wordt er groener door.

Ook een groep vrienden of bijvoorbeeld scholen kunnen een eigen stukje grond of dakterras ontwikkelen.  Maar de meeste gemeenschappelijke tuinen bevinden zich op stukken grond die de stad ter beschikking stelt. Meestal gaat het om openbare parken of al dan niet tijdelijk, braakliggende stukken gemeentegrond.

Community gardens Paris
De tuinders op gemeentegrond verbinden zich dan wel aan de regels uit het Handvest ‘Main verte’ (groene vingers) van de stad Parijs. Een handvest dat uitgaat van tuinieren op ecologische basis. Verder is het zaak dat de tuinen regelmatig open zijn en jaarlijks moet er tenminste één keer een tuinevenement plaatsvinden. Niet verwonderlijk dat ook in Parijs een openbare picknick hoog scoort.

Anno 2014 telt de stad bijna 100 gemeenschappelijke stadstuinen. En veel Parijse kinderen hebben intussen zelf ervaren, dat tomaten en courgettes gewoon aan een plant groeien.

facebook share button
Categorieën 18e arrondissement Tags .

1 Reactie op Parijs ontdekt gemeenschappelijk tuinieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *