Rimbaud op een Parijse muur

Arthur Rimbaud_Le Bateau Ivre_ParisSinds 2012 is Arthur Rimbaud’s beroemde gedicht Le Bateau Ivre (De Dronken Boot) op een Parijse muur te lezen. Na ruim zes jaar van voorbereiding, overleg, actievoeren en fundraising lukte het de Nederlandse stichting TEGEN-BEELD uit Leiden het eerste muurgedicht van Parijs te plaatsen.

Het gedicht verwoordt een denkbeeldige zeereis van een zinkende boot. De boot beschrijft haar dolende tocht vol vreemde, soms angstaanjagende ervaringen, haar fantasierijke en hallucinerende associaties, op weg naar nergens. Als een soort ontsnappingsverhaal aan het leven zelf.

Wall_Le Bateau Ivre_ParisHet kunstproject werd financieel mogelijk door de verkoop van tweehonderd certificaten van € 100 aan Nederlandse poëzie liefhebbers en de steun van Franse en Nederlandse instanties.

De initiatiefnemers kozen voor de lange blinde muur aan de Rue Férou, een smalle straat  tussen Place Saint Sulpice en Jardin du Luxembourg in het 6e arrondissement. Een historische plek omdat in 1871, hier niet ver vandaan de toen 17-jarige Rimbaud het gedicht voor het eerst voordroeg.

Le Bateau Ivre _ poem

Zo uit de hand schilderde kunstenaar Jan-Willem Bruins van TEGEN-BEELD de honderd dichtregels op de muur.

Wijkbewoners en passanten toonden zich vanaf het begin enthousiast en dankbaar. Niet eerder was de poëzie van de grote Franse dichter op deze unieke manier tot leven gewekt.

Sinds de officiële opening op 14 juni 2012 hebben vele poëzie minnende Parijzenaars en toeristen Le Bateau Ivre gelezen, stilletjes of hardop voorgedragen en gefotografeerd. De namen van alle betrokkenen, inclusief die van de Nederlandse donateurs zijn als dank vereeuwigd op een plaquette bij het gedicht.

facebook share button
Categorieën 6e arrondissement, kunst, straten & pleinen Tags , , .

1 Reactie op Rimbaud op een Parijse muur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *