Verkiezing beste baguette van Parijs 2011

Elk jaar organiseert de stad Parijs de verkiezing van de ‘Grand Prix de la baguette de Paris’. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de ware Parijzenaar minimaal een, maar bij voorkeur twee keer per dag voor een vers stokbroodje naar zijn ‘boulangerie’ gaat.

Dit jaar vond de 17e editie van deze verkiezing plaats. Van de ruim 1200 Parijse bakkers stuurden 174  hun baguette in. Het gaat dan wel om een serieuze aangelegenheid. Bakkers mogen alleen brood onder de naam ‘de tradition française ’ verkopen, als het voldoet aan een aantal wettelijk vastgelegde criteria. Zo moet de ‘baguette de tradition’ vijftig tot zeventig centimeter lang zijn, tussen de twee- en driehonderdveertig gram wegen en niet meer dan achttien gram zout per kilo meel bevatten.

Op basis van die standaard vielen bij voorbaat achtendertig baguettes in de competitie af. De overgebleven baguettes keurde de jury vervolgens op bakwijze, smaak, kruim, geur en uiterlijk.

Pascal BARILLON van boulangerie ‘Au Levain d’Antan’ werd dit jaar winnaar. Zijn winkel in de rue des Abbesses in het 18e arrondissement is vrij klein en simpel ingericht. De rijen fijnproevers vormen zich echter tot buiten. Je hoeft dus geen grote naam of chique winkelinrichting te hebben om een baguette van superieure kwaliteit af te leveren. En de prijs voor de winnaar? Een bedrag van € 4.000,-  en de eer om een jaar lang baguettes te mogen leveren aan de Franse presidentsfamilie in het Elysée.

Crédits: Mairie de Paris/Sophie Robichon

facebook share button
Categorieën 18e arrondissement, shops Tags .

2 Reacties op Verkiezing beste baguette van Parijs 2011

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *