Het geheim van Dora Bruder

In 1997 verschijnt ‘Dora Bruder’ van de Franse schrijver Patrick Modiano. Het boek speelt zich af in Parijs en begint met een berichtje, dat Modiano in een krant uit december 1941 leest. En dat hem niet loslaat.

‘PARIJS Vermist: een meisje, Dora Bruder, 15 jaar, 1m55, ovaal gezicht, grijsbruine ogen, grijze sportjas, donkerrode trui, marineblauwe rok en hoed, kastanjebruine sportschoenen. Inlichtingen s.v.p. aan de heer en mevrouw Bruder, 41 boulevard Ornano, Parijs.

De roman beschrijft zijn jarenlange speurtocht om het verhaal achter de oproep te reconstrueren. Het leidt hem naar de geschiedenis van een Joods en eigenzinnig meisje, dat wegloopt uit het strenge, katholieke meisjesinternaat ‘Saint-Coeur-de-Marie’. Hóe zij leefde en waarom zij wegliep blijft bij gissingen.

Haar verhaal, dat een gevoel van leegte en duisternis oproept, blijft in mijn geheugen hangen. Net als Modiano bezoek ik enkele plekken uit Dora’s verleden. Het gebouw aan ‘41 Boulevard Ornano’ in het 18e arrondissement bevat nog steeds kleine een- en tweekamerwoningen. Hier wonen nu vooral (Noord-) Afrikaanse immigranten en autochtone Parijzenaars.

Ook het hotel waar de Bruders mogelijk eerder woonden ’32, Rue Polonceau’, staat er nog. De ramen zijn echter dichtgemetseld en aan de gevel hangt een bord met een sloopvergunning. Het terrein waarop eens het meisjespensionaat stond, rue de Picpus, hoek rue de la Gare-de Reuilly, is intussen volgebouwd met flats te midden van veel groen.

Ik hoop een soort tastbare herinnering te vinden op de in 2005 opgetrokken ‘Muur der Namen’ van het ‘Mémorial de la Shoah’ in de Marais. Daarop staan de namen met geboortedata van 76.000 Franse gedeporteerde Joden gegraveerd. Onder ‘1942’ vind ik de namen van Dora en haar vader, onder ‘1943’ die van haar moeder. Het geboortejaar van Dora ontbreekt… Ook hier blijft ze een onbekende bekende… met haar geheim.

Detail ‘Muur der Namen’ Mémorial de la Shoah, Paris

facebook share button
Categorieën 18e arrondissement, 4e arrondissement, boeken, musea, wijken Tags , .

1 Reactie op Het geheim van Dora Bruder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *